Diepe veneuze trombose (DVT) wordt veroorzaakt door de vorming van een bloedstolsel (trombus) in de diepe aderen van het been. Het precieze aantal mensen dat last heeft van DVT en LE (longembolie) is onbekend, hoewel in de Verenigde Staten elk jaar wel 900.000 mensen kunnen worden getroffen (1 tot 2 per 1.000).
DVT treedt op wanneer een bloedstolsel (trombus) wordt gevormd in één of meer van de diepe aderen in het lichaam, meestal in de benen, lies of armen. Het kan zwelling en pijn in het been veroorzaken, hoewel er vaak geen symptomen zijn, en kan op de lange termijn gevolgen hebben.
Bloedstolsels zijn gevaarlijk omdat ze kunnen afbreken en met de bloedstroom meegevoerd kunnen worden naar het hart of de longen, waar ze grote bloedvaten kunnen blokkeren en een mogelijk fatale longembolie kunnen veroorzaken.
De typische symptomen van diepe veneuze trombose zijn:
Het post-trombotisch syndroom (PTS) wordt ook gekenmerkt door zwellingen, pijn,verkleuring en schilfering van het getroffen ledemaat en kan leiden tot de ontwikkeling van ulcus cruris.
DVT-symptomen aan het been kunnen optreden tijdens langeafstandsvluchten. Factoren zijn de lage druk in het vliegtuig die het stagneren van het bloed in de aderen bevordert en de lage luchtvochtigheid die ervoor zorgt dat een groot deel van het lichaamsvocht verdampt. Als gevolg wordt het bloed nog dikker, waardoor de kans op bloedstolsels toeneemt.
Er zijn verschillende risicofactoren die het risico op het ontwikkelen van een bloedstolsel (trombose) verhogen, zoals:
Het ernstigste gevolg van diepe veneuze trombose is de ontwikkeling van een fatale longembolie (LE). Als een bloedstolsel losraakt en in de bloedsomloop naar een slagader in de long beweegt, kan het de bloedstroom naar een deel van de long blokkeren, wat tot een fatale LE kan leiden.
Tekenen van longembolie (LE) kunnen zijn:
Posttrombotisch syndroom (PTS), ook wel postflebitisch syndroom genoemd, kan ook een mogelijke langdurige complicatie van DVT zijn. PTS vermindert de levenskwaliteit en heeft belangrijke sociaaleconomische gevolgen. Patiënten met ernstige PTS kunnen zelfs veneuze afwijkingen ontwikkelen.
Bloedstolsels behoren tot de meest vermijdbare bloedaandoeningen en er zijn verschillende manieren om de kans op het ontstaan van een DVT te verminderen, zoals het controleren van de risicofactoren indien mogelijk. Als u denkt dat u risico loopt vanwege familiegeschiedenis of gedragsfactoren, raadpleeg dan meteen uw arts. Zorg er ook voor dat uw arts op de hoogte is van uw volledige medische geschiedenis en eventuele familiegeschiedenis van bloedstollingsstoornissen. Neem contact op met uw arts voor preventieve maatregelen zoals JOBST therapeutische elastische kousen.
Als u zich bewust bent van de vaak voorkomende risicofactoren en maatregelen neemt om deze te vermijden, bent u al op de goede weg om trombose te helpen voorkomen:
Bij DVT profylaxe is het nuttig om te beginnen met een risico-evaluatie. Deze evaluatie houdt rekening met risicofactoren die gerelateerd zijn aan blootstelling (type chirurgische ingreep/trauma/acute ziekte en mate van immobiliteit) en aan dispositie (individuele geërfde en verworven factoren). Daarnaast beïnvloedt de gezondheidstoestand (ziekten zoals kanker, de leeftijd, dehydratie, obesitas, het VTE-risico en het risico op bloedingen) het persoonlijke risico voor de ontwikkeling van DVT.
Er zijn meerdere manieren om trombose te voorkomen. Bijvoorbeeld door therapeutische elastische kousen te dragen, die zwelling in het weefsel kunnen verminderen en een betere doorbloeding kunnen bevorderen. Bij patiënten met een hoog risico – zoals gehospitaliseerde patiënten met een verhoogd risico op trombose die (ernstig) bloeden – worden therapeutische elastische kousen met een compressie van 15 tot 30 mmHg en tromboseprofylaxe met antistollingsmiddelen aanbevolen. Therapeutische elastische kousen worden vooral aanbevolen voor tromboseprofylaxe als antistollingsmiddelen niet werken.
Om DVT te voorkomen bij risicopatiënten, wordt het gebruik van therapeutische elastsiche kousen ook aanbevolen tijdens lange reizen. Dit werkt vooral in combinatie met regelmatig de benen strekken en even te wandelen tijdens de vliegreis.
Een behandeling met medicijnen is ook een veel voorkomende vorm van tromboseprofylaxe. Het gebruik van therapeutische elastische kosuen en medicatie kan worden aangevuld met de eenvoudige techniek om de benen boven uw hart te laten rusten. Na een operatie neemt dit bijvoorbeeld de druk van de benen weg en bevordert de bloedsomloop door het hele lichaam.